Enter your keyword

Blog

Workshop acrylic pouring in galerie Alphen

Workshop acrylic pouring in galerie Alphen

Acht mensen deden zaterdagmiddag 8 september mee aan mijn eerste workshop acrylic pouring in Galerie Alphen. Sommige passanten sloten zich spontaan aan. Galerie Alphen van Sta-Art ligt middenin het drukke winkelcentrum De Aarhof in Alphen aan den Rijn. De galerie trok deze middag 161 bezoekers, van wie velen vol interesse toekeken hoe we te werk gingen. Stap voor stap maakte ik de deelnemers wegwijs in een van de technieken van acrylic pouring, dwz gieten met verdunde acryl verf. Een schildertechniek, die in Nederland nog weinig wordt toegepast.

Je hoeft niet te (kunnen) tekenen, de acrylverf wordt zeer sterk verdund met een medium, dat er voor zorgt dat het pigment behouden blijft en de verf goed hecht. Daarnaast kan men aan bepaalde of alle kleuren siliconen of demithicone toevoegen, waardoor de ‘cel’ vorming zeer versterkt wordt. Tevens bevordert het licht verwarmen met een creme brulee brandertje de vorming van cellen en het opkomen van kleuren in het schilderij. De kunst is vooral hoe je het doek voorzichtig en horizontaal beweegt, en dat is bepalend voor het eindresultaat en tevens het moeilijkste onderdeel. Als het werk goed droog is (afhankelijk van de dikte van de verf na 2 tot 3 dagen) kun je het ook gebruiken als achtergrond om een voorstelling overheen te schilderen, of je kunt bepaalde vormen uit het werk benadrukken of juist wegschilderen.

De deelnemers waren verbaasd over de uiteenlopende vormen die ze daarmee creëerden. ‘Ik kan niet tekenen, maar dit wil ik ook wel eens proberen’, zei een van de toeschouwers. Het werkt kennelijk aanstekelijk om mensen zo bezig te zien. Zelf ben ik nu een jaar intensief bezig met deze techniek en heb een cursus gevolgd. Ik heb gemerkt hoe leuk en zelfs verslavend dit werk is.

Alle benodigdheden zijn goedkoop verkrijgbaar, als je wilt oefenen en deelnemers aan de workshop krijgen uitgebreid informatie over waar wat te krijgen is. Ben je gevorderd, en wil je met duurzamer materiaal werken dan kan ik daar ook goede adviezen in geven.

Mijn plan is meer van deze workshops te geven, Belangstellenden kunnen zich alvast melden en krijgen bericht als ze zich voor een workshop kunnen inschrijven. Bovendien laat ik me ook graag inhuren voor een workshop op maat of voor speciale gelegenheden.

Related Posts